tape storage archive
archive to tape

De hoeveelheid data groeit.

Data voortkomend uit IoT, maar ook de omschakeling van HD naar 4 en 8K Ultra high definition in de filmindustrie doet een stevige duit in het zakje. Data explosies binnen CCTV(video beveiliging) en retail organisaties die verschillende analyses loslaten over het koopgedrag van haar klanten maken dat primairy storage systemen van gevestigde vendoren volstromen. Data aanwas groeit, en niet in de laatste plaats door de verplichte bewaartermijnen van data in de zorg. Nergens is de data aanwas zo groot als binnen de Healthcare. Researchdata binnen life-science en patïentendata gegenereerd binnen ziekenhuizen en onderzoekscentra veroorzaken een ware tsunami aan data. Een nieuwe archivering structuur is aan de orde, je kunt tenslotte niet eindeloos storage nodes blijven toevoegen(Kostbaar,niet te verantwoorden eco footprint).

Hoewel tape storage het data opslag en archief medium was voor grote organisaties zoals ziekenhuizen, banken en andere grote instellingen , raakte het jaren geleden door een aantal belangrijke beperkingen uit de gratie.

Tot in 2013 IBM een voor tape storage nieuwe bestandsysteem ontwikkelde, genaamd LTFS (=long Term File System). Net zoals NTFS en FAT32 is LTFS een bestandsysteem wat betekent dat besturingssystemen direct toegang krijgen tot bestanden en weergave in een bestandbeheerder mogelijk wordt. Met LTFS kunnen bestanden op “fileniveau” worden genoteerd, zoals dit ook op een USB stick gebeurd. LTFS is een open-specificatie, wat betekent dat iedere leverancier van tapedrives met LTFS kan ontwikkelen.

De ontwikkeling van LTFS en Barium Ferriet tape media (zorgt voor een veel grotere betrouwbaarheid van opgeslagen data op tape) zijn de meest belangrijke ingrediënten gebleken voor een zwaar verbeterd Tape platform.

Met de komst van LTFS werd ook een scala aan mogelijkheden geboren voor software defined storage ontwikkelaars die door middel van metadata management een nieuw efficiënt storage platform konden bouwen. De term active archive werd hier geboren. Active archive combineerd software defined storage met S3, Flash, Disc, Object storage en tape. S3 ontsluit terwijl metadata data vindbaar en beheersbaar maakt.

We staan aan de vooravond van een te behalen record, LTO tape komt met haar 8ste generatie op een native capaciteit van meer dan 12TB op een cartridge, gecomprimeerd levert dit het dubbele op. Lees en schrijfsnelheden worden ruim met factor 2 verhoogt.

Eigenlijk heeft tape zijn uiterlijke vorm niet veranderd maar in de kern is alles veranderd.

Tape grondstof materiaal Metal particals werd vervangen door Barium ferriet terwijl het aantal tracks per wrap verhoogd werd van 8 naar 32. Volgens ontwikkelaar IBM is 330TB op een cartridge mogelijk.

In een wereld waar data exorbitant groeit en ICT budgetten onder druk staan is active archive en tape storage als belangrijke onderdeel hiervan wellicht de sleutel tot een efficiënt en ook op lange termijn betaalbaar platform.

Active archive is in ieder geval met tape storage klaar voor de toekomst.

Tape, van doodgewaand platform naar game-changer in archive solutions.
Getagd op: